Je bent nu hier: Home / Dirigenten / Römanö Mediati

Bazuin Zwolle 20230511 200133 0000

Römanö Mediati

‘’Een dirigent met ambitie die van warme, ronde klanken houdt’’

Met deze vacaturetekst heeft De Bazuin een nieuwe dirigent gezocht én gevonden. Sinds september 2022 is Römanö Mediati dirigent van ons concertorkest. Dat er een match is gevonden tussen het orkest en hem weerklinkt in de muziek. We vertellen graag nog iets meer over hem.

Een paar weetjes over Römanö:
- Begon al op vierjarige leeftijd met muziekles, kreeg dit toen van zijn vader;
- Instrument: klarinet, altsaxofoon, piano, basklarinet, accordeon, trekharmonica;
- Dirigeert ook de orkesten KH St. Joseph Oldenzaal en Harmonie Orkest Brummen;
- Daarnaast arrangeert hij ook nog muziek en geeft hij les aan leerlingen op klarinet en altsaxofoon.

Römanö over ons: “De Bazuin is een actieve, hardwerkende, gezellige vereniging”

Ik kende de Bazuin van o.a. deelname aan het Hanzefestival wat ik jarenlang mocht organiseren. De Bazuin is een actieve, gezellige en hardwerkende vereniging met ontzettend veel enthousiaste en muzikale leden. Dit enthousiasme en de gedeelde passie voor muziek zorgen er samen voor dat de vereniging een prachtige uitstraling heeft. De gemiddelde leeftijd is laag. In combinatie met het enthousiasme en de passie voor muziek zie ik voor de Bazuin een prachtige en mooie toekomst tegemoet. De Bazuin heeft zeker de potentie en uitstraling om HET orkest van Zwolle en omstreken te worden!

Römanö over zijn passie: “muziek ontvlamt het vuur in me, het is mijn zuurstof”

Op deze wijze legt Römanö uit wat muziek voor hem betekent. Vervolgens citeert hij een uitspraak van Beethoven: een verkeerde noot spelen is onbelangrijk; zonder passie spelen is onvergeeflijk. Het heeft immers geen zin een werk perfect te spelen als er geen passie is. Passie overstijgt elke fout. Het belangrijkste in de muziek staat immers niet in de noten.

Italiaanse invloeden

Römanö heeft klarinet en directie gestudeerd aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam, met docenten als Bas de Jong en Danny Oosterman. Hierna vervolgde hij zijn studie aan het Europese Instituut voor Blaasorkesten in Trento, Italië. Enkele van zijn docenten waren Jan Cober en Franco Cesarini. Hoewel hij in Apeldoorn is geboren, liggen zijn roots in Italië.

“Een gemeenschappelijk doel kan alleen leiden tot een prachtige compositie”

Zijn functie als professioneel zelfstandig musicus en dirigent vat Römanö zeer breed op, vanuit de visie: doelen worden bereikt met enthousiasme, gecombineerd met professionaliteit en passie. Er wordt goed gekeken welke kwaliteiten er in het orkest zitten en hoe daar het maximale uit gehaald kan worden. Dit met het streven om (on)verwachte resultaten te boeken. Mensen samen laten werken op basis van een gemeenschappelijk doel, kan alleen dan leiden tot een prachtige compositie!